top of page
asset_background.png
pijl.png

Slachtoffers krijgen vergoeding

Het heeft erg lang geduurd. Maar de NS (Nederlandse Spoorwegen) hebben hun fouten tijdens de Tweede Wereldoorlog toegegeven. In 2005 deden ze dit al door hun excuses aan te bieden. Het bedrijf heeft tussen 1940 en 1945 honderdduizenden Joden, Sinti en Roma vervoerd naar de grens. Vandaar werden ze verder gebracht naar de kampen waar ze werden vermoord.
In 2005 kwamen alleen excuses. Nog geen schadevergoeding. De NS moest het vervoer regelen in opdracht van de Duitsers, die het land bezet hadden. Maar het bedrijf kreeg er wel geld voor. Veel Joden moesten een treinkaartje betalen voor hun reis naar het kamp. 
Nu krijgen de slachtoffers eindelijk een schadevergoeding. Tot nu toe is in totaal 38 miljoen betaald aan ruim 5000 mensen. De NS is niet het enige bedrijf dat profiteerde van de oorlog. In 1941 leverde Nederland voor 2,25 miljard gulden machines, kleding en andere producten aan Duitsland. 

Toelichting voor de docent

Na tientallen jaren heeft de NS fouten toegegeven en wordt er schadevergoeding uitbetaald. Is dat te laat? En waarom duurde het zo lang? 

  • Lees de tekst. 


  • Laat de leerlingen het filmpje zien van RTL Nieuws (2’44), waarin Maurits Cohen vertelt dat hij het geld van de NS niet wil hebben.

  • Bespreek de vragen. 

Schadeclaim NS voor vervoeren joden: 'Ik geef het aan een goed doel'

Vragen voor in de klas

  • Is het goed dat de NS een schadevergoeding betaald? Waarom wel of niet? 

  • Waarom zou het zo lang geduurd hebben?
    Kun je een fout weer goedmaken door geld te betalen? Waarom wel of niet?

  • Waarom wil Maurits Cohen het geld niet hebben?

Geschreven door: Vincent Kouters
Foto door: © Marcel de Grijs | Dreamstime

Meer dan 5000 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog krijgen geld van de NS. Deze mensen of hun familie werden toen met NS-treinen vervoerd naar concentratiekampen.

Vaardigheid

Ethisch redeneren

Schermafbeelding 2021-09-07 om 11.06.01.png
pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page