top of page
asset_background.png
pijl.png

Nog meer oorlog

Het Israëlisch/Palestijns conflict is al lang geleden ontstaan. Soms lijkt het er een poosje rustig te zijn, maar dan barst de strijd weer helemaal los. Zaterdag begon de Palestijnse Hamas met een grote militaire aanval op Israël. Israël slaat terug met luchtaanvallen, maar ook met een blokkade: er gaat geen elektriciteit, water, voedsel of brandstof meer naar de Gazastrook.
Joden en Palestijnen in Nederland maken zich natuurlijk zorgen om hun familieleden en vrienden die in Israël wonen. Maar ook andere mensen in Nederland voelen zich betrokken bij de oorlog daar, ook al ligt het land hier ver vandaan. Er zijn demonstraties geweest om de Palestijnse zaak te helpen. Joodse gebouwen worden extra beschermd, omdat sommige mensen die de Palestijnse zaak steunen, zich tegen Joden hier in Nederland keren. Mensen komen soms ook hier fel tegenover elkaar te staan.
Bijna iedereen is het erover eens dat Palestijnen recht hebben op een goed en veilig leven, dat Israël ook hún land is. Maar hoe dat geregeld kan worden, weet bijna niemand meer.
Het lijkt een uitzichtloze strijd die niemand kan winnen, terwijl het aantal slachtoffers alleen maar toeneemt.

Toelichting voor de docent

Hamas vuurde zaterdagochtend raketten vanuit de Gazastrook af op verschillende doelen in Israël. Burgers werden vermoord, anderen werden gegijzeld. De Israëlische premier Netanyahu noemt het een ‘oorlog tegen Israël’. Dit slepende, bloedige conflict in het Midden-Oosten kan ook tot spanningen in een Nederlands klaslokaal leiden. Discussies hierover zijn vaak erg gepolariseerd: kritiek op Israël wordt dan gezien als steun voor terrorisme of antisemitisme. Steun aan de Palestijnse zaak kan op een antisemitische manier geuit worden. Vind je het moeilijk om dit onderwerp in de klas te bespreken? Hier vind je tips en adviezen.

  • Lees de inleiding voor.

    Bekijk dan eerst het filmpje (1’41). Het filmpje is twee jaar geleden gemaakt, maar het ontstaan van het conflict wordt helder en bondig uitgelegd.

  • Bespreek de vragen met de klas.

Het conflict tussen Israël en Palestijnen in een notendop

Vragen voor in de klas

  • Hoe komt het dat niemand een oplossing voor dit probleem kan vinden?

  • Waarom demonstreren er mensen hier en in andere Europese landen over dit conflict?

  • Er zijn ook groepen Joden en Palestijnen die vriendschap met elkaar sluiten en in vrede samenleven. Waarom horen we daar zo weinig van, denk je?

  • Wat vind je ervan dat Joodse gebouwen en organisaties hier extra beschermd moeten worden? Leg je antwoord uit.

Geschreven door: Hilde van Halm
Foto door: © Grafikwebvideo | Dreamstime

Je hebt de nieuwsberichten vast gezien. Nare beelden van al het geweld tussen Israël en Palestijnen. Raketaanvallen, beschietingen, gijzelingen. Er vallen honderden doden en gewonden. Hier in Nederland zijn verschillende demonstraties geweest. 

Vaardigheid

Communiceren

Schermafbeelding 2021-05-17 om 20.13.14.
pijl.png

Probeer Goedemorgen! nu gratis

Goedemorgen_burgerschapstool

Wil je op school meer aandacht besteden aan de actualiteit in de klas, maar weet je niet altijd hoe? Of zoek je naar een manier om bij alle vakken meer tijd te besteden aan burgerschap? Dan is de Goedemorgen-app iets voor jullie school! 

 

En we hebben goed nieuws, want je kunt het materiaal vier weken gratis uitproberen. Vraag nu jouw proeflicentie aan en maak uitgebreid kennis met Goedemorgen!

bottom of page